Rewelecyjne publikacje

Atrakcyjne nowinki

Wilk do mielenia mięsa – który wybrać?

Wilk do mięsa – rozwiązania na rzecz gastronomii

Maszynki do mielenia mięsa to jedno z podstawowych urządzeń w każdym domu|mieszkaniu, lokalu gastronomicznym, sklepie mięsnym albo zakładzie masarskim. O ile podstawowe urządzenia nie muszą spełniać nadzwyczajnych wymagań, o tyle wyposażenie profesjonalne powinny sprostać wszelkim zadaniom.

Wilk do mielenia mięsa – na co zwrócić uwagę podczas wyboru?

Wysokiej jakości maszynki do mielenia mięsa zwane są wilkami. Charakteryzują się większą intensywnością, a tym samym wydajnością. Oferta rynkowa jest niezwykle różnorodna oraz zróżnicowana cenowo. Na co więc zwrócić uwagę, żeby nabyć urządzenie adekwatne do potrzeb?

Tworzywa użyte do wykonania – wilk do mięsa

Do użytku gastronomicznego wilk do mięsa, powinien mieć korpus, lej załadowczy a także zbiornik na mięso – wszystko wykonane ze stali nierdzewnej. To nader ułatwia czyszczenie sprzętu a także zachowanie reżimu higienicznego. Wałek ślimakowy oraz sitka powinny być skonstruowane z mocnego stopu aluminium. Daje to szansę użytkowania maszyny przez kilka lat.

Moc i zdolność produkcyjna

Moc to w przypadku profesjonalnych wyposażeń elektronicznych najistotniejszy parametr. Należy przystosować go do konkretnych potrzeb firmy. Wilki o mocy ok. 450-800 W odpowiednio sprawdzą się do użytku codziennego i w niedużej restauracji, gdzie należy zmielić do paru kg mięsa na dzień.

Profesjonalny wilk gastronomiczny powinien mieć moc ok. 1000 W. Należy również sprawdzić zdolność produkcyjną urządzenia, jedne mogą zmielić 100 kg mięsa w toku 1 godziny, inne nawet 300 kg. Naturalnie nie ma sensu nabywać wilka o dużo większej wydajności niż potrzeby, bo wartość urządzenia jest istotnie większa oraz eksploatuje więcej energii.

Dodatkowe akcesoria i ich funkcje

Ważne, aby w elementarnym wyposażeniu były sitka o różnorodnym przekroju oczek, w przeciwnym razie trzeba będzie je dokupić. Niektóre maszynki do mielenia mięsa pomocniczo wyekwipowane są w przystawki do nadziewania kiełbas, siekania jarzyn. Czyni to z wilkaurządzenie wielozadaniowe.

Z wspomagających funkcji ważna jest funkcja rewers, co oznacza obrotu wstecznego. Pozwala on na usunięcie chrząstek oraz ścięgien z komory mielenia.

Przy maszynach o pracy ciągłej warto wyłonić takie, które mają układ odcinający prąd w przypadku przegrzania, jego silnik nie ulegnie zatarciu.

Zakupując wilka do mielenia mięsa wskazane jest czytać sumiennie specyfikację techniczną oraz zapoznać się z opiniami w sieci.

Źródło:
wilk do mięsa.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.